ΜΕΤΕΩΡΑ- ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ - 1 Μέρα

meteora13x18

Τα θεόρατα βράχια των Μετεώρων δεσπόζουν επιβλητικά στην Καλαμπάκα μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχασίων. Αυτό το μεγαλούργημα της φύσης αποκαλύπτει όλο του το μεγαλείο αιώνες τώρα, καθώς αποτελεί ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας.
Τα Μετέωρα που έχουν χαρακτηριστεί το δεύτερο Άγιον Όρος συνεχίζουν τη μοναστική παράδοση εδώ και έξι περίπου αιώνες.

Στη θέα των ιερών βράχων ο επισκέπτης μένει έκθαμβος από την εντυπωσιακή μεγαλοπρέπεια αυτού του γιγαντιαίου πέτρινου συμπλέγματος. Τα ασκητικά παραπήγματα στους βράχους μαρτυρούν την αδιάψευστη παρουσία των πρώτων μοναχών που αφιερώθηκαν ψυχή τε και σώματι στο Θεό. Υπηρετούντες του παμβασιλέα Χριστού κατέγραψαν την ασκητική τους πορεία στη μοναστική ζωή, βαδίζοντας στα μονοπάτια που από τη γη οδηγούν στον ουρανό.
Τα πρώτα μοναστήρια κτίστηκαν με πολλή επιμέλεια και δεξιοτεχνία κατά τον 14ο αιώνα. Με το πέρασμα των χρόνων ορισμένα από αυτά ανακατασκευάστηκαν και άλλα υπέστησαν σημαντικές επισκευές προκειμένου να συμπληρωθούν, και να δοθεί έτσι το τελικό αρχιτεκτονικό τους σχήμα. Έκτοτε ορθώνουν το ανάστημά τους στις κορυφές των βράχων δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι αποτελούν το φυσικό τους τελείωμα.
Η ανάβαση παλαιότερα γινόταν με σκαλωσιές στηριγμένες σε δοκάρια σφηνωμένα μέσα στους βράχους, με δίχτυ, και λίγο αργότερα με ανεμόσκαλες. Σήμερα οι προσκυνητές-επισκέπτες χρησιμοποιούν τις σκάλες που λαξεύτηκαν στα βράχια, εξασφαλίζοντας έτσι μία άνετη και ασφαλή ανάβαση στα μοναστήρια.

Μέρα1

Αναχώρηση από Λαγκαδά στις 07:30 και από Θεσσαλονίκη στις 08:00. Κατά τη διαδρομή θα πραγματοποιήσουμε μια σύντομη στάση για καφέ στην Λάρισα και άφιξη στα Μετέωρα . Η εκδρομή στα Μετέωρα είναι μια πορεία μεταξύ του γεωλογικού μυστηρίου των απότομων βράχων και της υπερβατικής μοναστικής ζωής εδώ και 1000 και πλέον χρόνια. Όσο για το γεωλογικό φαινόμενο δεν υπάρχουν πειστικές εξηγήσεις αλλά και πηγές σθεναρές που να εξηγούν επ’ ακριβώς την διαδικασία δημιουργίας αυτών των περίεργα κατά τα άλλα βραχώδη σχημάτων. Η μοναστική ζωή ξεκινά από τον ασκητή Βαρνάβα περί τα 950-970 μ.Χ., ο οποίος ίδρυσε τη Σκήτη του Αγίου Πνεύματος και ακολούθησε η ίδρυση της Σκήτης της Μεταμορφώσεως από τον Κρητικό μοναχό Ανδρόνικο στις αρχές του 1000 μ.Χ. Κατόπιν ιδρύεται η Σκήτη των Σταγών ή Δούπιανη περί τα 1150-1160 μ.Χ. Εκεί θα επισκεφθούμε μία από τις έξι Ιερές Μονές των Μετεώρων τη μονή Βαρλαάμ με τις πολύτιμες σωζόμενες τοιχογραφίες του αγιογράφου Φράγκου Κατελάνου και, μεταξύ άλλων, το ξύλινο βαρέλι χωρητικότητας δεκατριών τόνων, και τη γυναικεία μονή του Αγίου Στέφανου με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και την υπέροχη θέα στην πόλη της Καλαμπάκας, στον ποταμό Ληθαίο και στον κάμπο. Ελεύθερος χρόνος. Επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχωρούμε για την Καλαμπάκα, μια πόλη γραφική και συνάμα σύγχρονη που έχει να επιδείξει στους επισκέπτες της πολλά όμορφα μέρη. Είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα του νομού Τρικάλων και την βορειοδυτική άκρη της Θεσσαλικής πεδιάδας. Είναι κτισμένη στους πρόποδες των βράχων των Μετεώρων και κοντά στην αριστερή όχθη του ποταμού Πηνειού. Ελεύθερη ώρα για ελληνικό παραδοσιακό φαγητό και καφέ.

Επιβίβαση στο λεωφορείο μας και επιστροφή στην Θεσσαλονίκη με ενδιάμεση στάση και άφιξη το βράδυ στον τόπο μας με τις καλύτερες των εντυπώσεων!!

Περιλαμβάνονται

  • Περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα εκδρομής Μεταφορά με λεωφορείο Συνοδός γραφείου σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής

Δεν περιλαμβάνονται

  • Είσοδοι μουσείων και ότι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό

Συμπληρώστε την φόρμα και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Τιμή EUR  15/Άτομο
15
Total 15 EUR

Πληροφορίες

  • Οδικώς
  • 15
Newsletter